Ki fizet kártérítést fuvarozásból eredő károk esetén?

A fuvarozás során számtalan veszélynek van kitéve a gépjármű és a szállítmány is. Egy közlekedési balesetben megsérülhet a rakomány, a gépkocsivezető, a jármű és a baleset többi résztvevője is. Ki felel a károkért és ki téríti meg azokat? Hová forduljunk, ha megtörtént a baj?

A fuvarozó a fuvarozási szerződésben azt vállalja, hogy az árucikket hiánytalanul, sértetlenül és időben kiszolgáltatja a megrendelőnek. Ha ezen feltételeknek nem mindegyike teljesül, az felveti a fuvarozó felelősségét. Ekkor a fuvarozó előrelátásától függ, hogy miképp tudja megtéríteni a kárt a megrendelő részére, azaz igénybe tudja-e venni valamelyik biztosítását.

Balesetből adódó károk

Egy baleset során a tehergépjármű és maga az áru is jelentős károkat okozhat. Ha a káresemény okozója maga a fuvarozó, akkor a károkat a kötelező felelősségbiztosítás terhére megtéríti a biztosító, legyen ez egy ledöntött kerítés, vagy egy figyelmetlenségből adódó helytelen parkolás.

Ha a biztosító nem téríti meg a kárt, – mert nem a megfelelő biztosítást kötötték a szerelvényre, vagy egyéb kizáró ok merül fel – a fuvarozónak abban az esetben is kártérítési kötelezettsége van a sértett felé.

Árukár

A fuvarozás során az áru felrakásától a lerakásig a szállító felel a rakomány épségéért.

Ha az árut kár éri, ezt a kárt az eladó számára valakinek meg kell térítenie. Azért, hogy ezt a felelősséget a szállítmányozó cég továbbháríthassa, CMR biztosítást köt, így a meghatározott esetekben a biztosító megtéríti a kárt.

A CMR biztosítás nem fizet olyan esetekben, ha a baleset során az áru nem rongálódott meg, csak 3. félt érint a káresemény-arra a KGFB-t lehet igénybe venni.

Mikor nem fizet a biztosító?

A kártérítések kifizetésénél kivételt képez a szándékos károkozás, vagy azok a káresemélyek, amik súlyos gondatlanságból eredően történtek meg. Ez esetben a fuvarozó köteles a kárt teljes egészében kifizetni.

Fontos! A fuvarozó felel az alkalmazottai és megbízottai mulasztásaiért vagy egyéb cselekményért. A felelősségi kártérítést tehát a fuvarozó cég nem háríthatja át az alkalmazottjára!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.