Jogi képviselet

Jogi képviseletre az életünk során általában több alkalommal is szükségünk van, mint azt előre gondolnánk. A jogi képviselet ellátása, az ügyvédek díja elég magas, ezért érdemes lehet olyan megoldásokat keresni, ahol ezeket az összegeket nem kell előre kifizetni (pl. sikerdíjas jogi tanácsadás)  vagy egy havi díjért egy bekövetkező esemény kapcsán az ügyvédi költségeket más állja helyettünk (jogvédelmi biztosítás).

Sikerdíjas jogi tanácsadás: általában a nekünk okozott károk érvényesítése esetén ajánljanak az ügyvédek ilyen megoldásokat, főképp ha a károkozó helyett esetleg biztosító fizeti ki az okozott kár. Tipikusan ilyen káresemény a közlekedési baleset során elszenvedett személyi sérüléses károk rendezése, mivel ebben az esetben a vétkes károkozó kötelező biztosítója fizeti meg a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát. Megkönnyítheti a gyógyulást, ha az embernek nem kell semmi másra sem koncentrálnia, hiszen tudja, pontosan milyen lehetőségei vannak a kárrendezésre, és hogyan juthat hozzá az őt megillető kártérítéshez. A kárrendezési folyamat különböző jogi, társadalombiztosítási és adóügyi és biztosítási ismereteket igényel, így szakember közreműködésére lesz szükségünk a személyi sérüléssel járó kártérítési ügyünk lebonyolításához. A személyi sérüléses balesetek közé tartozik még, ha valaki elesik a járdán, elcsúszik a frissen felmosott padlón, elütik a zebrán, kerékpárral nekimennek, autóbaleset éri, a fejé esik valami egy ház erkélyéről vagy homlokzatáról, illetve munkavégzés közben éri baleset. Természetesen egészségünket nem hozza vissza a kártérítés, de jelentősen megkönnyítheti a mindennapjainkat. Ha a károkozónak van felelősségbiztosítása (például az autósnak kötelezője, a gyalogosnak vagy a kerékpárosnak lakásbiztosításához felelősségbiztosítása, illetve a munkáltatónak felelősségbiztosítása), a kárrendezési folyamat gyorsabban zajlik.

Személyi sérüléssel járó baleset esetén kártérítés kérhető a gyógykezelések, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, a gyógyszerelésre való utazás, az otthoni ápolás költségére, a balesetben sérült ruházat károsodására, a keresetkiesésre, illetve legrosszabb esetben akár a temetés költségeire is. Az első lépés az alaposan átgondolt, bizonyítékokkal alátámasztott, összegszerűen benyújtott kárigény megfogalmazása. Ehhez szakértői segítségre, valamint több dokumentumra lehet szükségünk, mint az orvosi leletekre, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vásárlásakor kapott nyugtákra, jövedelemigazolásra, menetjegyekre, közműszámlákra és a személyi iratok másolataira. Egy részüket a biztosítónak, a többit a károsultnak kell beszereznie. A kárrendezési folyamatot érdemes nem peres eljárásként indítani. A biztosító tesz egy kártérítési javaslatot, amelyet a károsult vagy elfogadhatónak tart vagy nem. Előbbi esetben a folyamat felgyorsítható, utóbbi esetben, ha a későbbi egyeztetések sem sikeresek, peres eljárás is indítható.

Jogvédelmi biztosítás: ez a biztosítási forma nem váltja ki a szokásos biztosítások megkötését (pl. kötelező biztosítás, casco vagy lakásbiztosítás), azonban jogi vita, kérdések esetén szakemberek segítségével ad támogatást a biztosított, ügyfelek számára. Számos területen az életnek csak jogi képviselő bevonásával lehetséges érdemben ügyet intézni, illetve az egyre gyorsuló és változó jogi környezetben a napra kész szakemberek segítsége szinte elengedhetetlen. A jogvédelmi biztosítás kártérítési limittel működő biztosítási forma, de általában a jogi képviselők díját,  eljárási illetékeket, végrehajtó költségeit, perbeli szakértők költségeit és elvesztett perek jogi képviseletének költségeit téríti meg.