Hitel

Hányféle gépjármű hitel létezik? A kérdésre nem egyszerű a válasz, hiszen gépjármű hitelnek tekintünk minden gépjármű fedezet bevonásával felvehető hitelt.

A jármű kategóriája szerint négyféle alaptípust különböztethetünk meg, úgy mint (a) személyautóra, (b) motorkerékpárra, (c) kishaszongépjárműre és (d) nagyhaszongépjárműre, valamint különféle munkagépekre folyósított hitelek. A motorkerékpárok esetén fontos, hogy a jármű rendelkezzen rendszámmal. Az ennél “kisebb” motorokra vagy egyedi finanszírozást kérhetünk, vagy áruhitel felvételével kell megoldanunk a vásárlást, amennyiben külső forrást szeretnénk bevonni. A kishaszongépjárművek körébe soroljuk a 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó haszonjárműveket. A nagyhaszongépjárművek – például nyerges vontató, busz stb. – vásárlásához igényelhető kölcsönökkel részletesen nem foglalkozunk, mivel ezek nem állnak a lakossági érdeklődés fókuszában; ha esetleg mégis ilyen járművet finanszíroztatnánk, akkor készüljünk fel rá, hogy – a jármű magasabb értékéből és viszonylag korlátozott értékesíthetőségéből kifolyólag – a szokásos hitelbírálatnál szigorúbb feltételeknek kell megfelelnünk.

A cél szerint kétféle típus létezik: (a) adás-vétel finanszírozásához – ez alatt értjük a hagyományos autóhitelt, motorhitelt vagy kishaszongépjármű hitelt, valamint a (b) meglévő járműre felvett gépjárműfedezetes kölcsönt. Mindkét típus elérhető hitel és lízing konstrukcióban is, ilyenkor vagy visszhitelről, vagy visszlízingről beszélünk. A visszhitelt, visszlízinget szokták gépjárműfedezetes gyorshitelnek vagy gyorskölcsönnek is nevezni, mert az ügyintézés egyszerűségét és a folyósítás sebességét tekintve vetekszik a jól ismert személyi hitelekkel, viszont kamatozásában jóval kedvezőbb, mivel van mögötte fedezet. A hagyományos autóhitelek felvehetők új vagy használt gépkocsi megvásárlásához. Mivel a feltételek finanszírozónként változhatnak, kérje autóhitel tanácsadó segítségét: könnyen elképzelhető, hogy az egyik társaságnál kiváló feltételekkel vehet fel autóhitelt legfeljebb négy éves autóra, de egy 5-8 éves autóra nem jó, vagy csupán átlagosnak mondható kondíciókkal juthatna kölcsönhöz. Az autóhitel tanácsadóval meg tudja beszélni elképzeléseit, a tervbe vett jármű típusától és évjáratától függően közösen kitalálhatják, hogy melyik finanszírozási forma lenne a legkifizetődőbb az ön számára, integrált CASCÓ-s vagy anélküli konstrukciót válasszon-e stb. A legtöbb tanácsadó cég weboldalán talál autóhitel kalkulátort is, és bár ezek a kalkulátorok a banki kalkulátoroknak jobbára csupán leegyszerűsített változatai, mégis jó kiindulási pontot adnak arra nézve, hogy hozzávetőlegesen mekkora havi törlesztőrészletre számíthat.

A finanszírozás típusa szerint kétféle lehetőséget különböztethetünk meg: (a) hitel és (b) lízing finanszírozás. A hitel esetében a hitelfelvevő lesz a jármű tulajdonosa, a kölcsön lejártáig a törzskönyv a banknál, pénzintézetnél marad. A lízingnél a finanszírozó a tulajdonos, ebből kifolyólag az ügylet esetleges bedőlése esetén a hitellel szemben sokkal egyszerűbben – hosszadalmas hivatali utánajárás és átírási költségek nélkül – értékesítheti a lízingtárgyat vagy találhat neki új lízingbevevőt. Összességében tehát egy lízing kevesebb kockázatot rejt a finanszírozó számára, ami többnyire a kamat mértékében is megmutatkozik: a törlesztőrészlet számottevően alacsonyabb lehet. Fontos tudni, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás nem természetes személyeknek, vagyis cégeknek, egyéni és társas vállalkozásoknak csak a lízinget engedi meg, mint finanszírozási formát. Magánszemélyek mindkét lehetőséggel élhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.